top of page
Search
  • Writer's pictureAnže Jelar

Slama

Updated: May 17, 2023

Slama: Vsestranska in Eko-prijazna Krma za Živali


Slama je eden najbolj prepoznavnih in uporabnih krmnih materialov, ki se uporablja v kmetijstvu. Pridobiva se iz suhih stebel različnih žit, kot so pšenica, oves, ječmen, ter tudi drugih zelišč. Slama ima dolgo zgodovino uporabe kot krma za živali, predvsem za govedo, ovce in koze. Poleg tega pa je vse bolj priljubljena tudi kot alternativni vir krme v ekoloških kmetijah.


Kljub temu, da ima slama relativno nizko hranilno vrednost, ima številne pozitivne lastnosti, ki koristijo živalim in kmetom. Ena izmed ključnih prednosti slame je njena sposobnost uravnavanja prebavne aktivnosti živali. Ko živali prežvekujejo slamo, se aktivira njihov prebavni sistem, kar lahko pripomore k boljši prebavi in absorpciji hranil. Poleg tega pomaga tudi pri preprečevanju dolgčasa pri živalih, saj jim nudijo žvečljivo in žvečilno dejavnost, kar pripomore k njihovemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Ekološki vidik je še ena pomembna prednost slame kot vira krme. Ker se pridobiva iz suhih stebel žit in zelišč, je obnovljiv naravni vir, ki se lahko pridobiva iz odpadnih materialov, ki bi sicer končali kot odpadek. Uporaba slame kot krme lahko pomaga zmanjšati količino odpadkov na kmetijskih površinah ter prispeva k trajnostnemu ravnanju z viri. To je še posebej pomembno v ekoloških kmetijah, kjer je uporaba naravnih in obnovljivih virov ključnega pomena.


Poleg vloga v prehrani živali ima slama tudi številne druge koristi v kmetijskem okolju. Slama se pogosto uporablja kot podlaga v hlevih in štalnih prostorih, saj nudi udobno ležišče za živali. Absorbira tudi odvečno vlago in uravnava mikroklimo v prostoru. S tem se zmanjšuje tveganje za bolezni, povezane z vlažnostjo, ter zagotavlja boljše udobje in dobro počutje živali. Poleg tega lahko slama, ko se razgradi, prispeva k izboljšanju kakovosti tal in povečanju organske vsebnosti.


Pri uporabi slame kot krme je pomembno upoštevati nekatere prakse. Pravilno skladiščenje slame je ključno, da se ohrani njena kakovost in prepreči morebitna plesen ali gnitje. Slama naj bo shranjena na suhem in dobro prezračenem mestu, stran od vlage in neposredne izpostavljenosti sončni svetlobi. Prav tako je pomembno redno čiščenje in vzdrževanje prostorov, kjer se slama uporablja kot ležišče živali, da se prepreči nastajanje škodljivih mikroorganizmov.


Pri ekološkem kmetovanju je izbira organsko pridelane slame še posebej pomembna. Slama, ki je pridobljena iz ekoloških žit, zagotavlja, da ni bila izpostavljena uporabi kemičnih pesticidov ali herbicidov, kar je v skladu s certifikati ekološke pridelave. Tako se ohranja čistost in naravnost krme, ki jo živali prejmejo, in se izogiba potencialno škodljivim snovem.


Pri podjetju XYZ smo ponosni, da nudimo visokokakovostno slamo kot del naše ponudbe krmnih proizvodov. Skrbno izbiramo kmete in pridelovalce, s katerimi sodelujemo, ter se zavezujemo k zagotavljanju vrhunske kakovosti slame za naše stranke. Naša ekipa strokovnjakov je na voljo, da vam svetuje pri uporabi in skladiščenju slame ter odgovori na vaša vprašanja.


Za več informacij o naši ponudbi slame in drugih krmnih proizvodov nas lahko kontaktirate preko telefonske številke 040 773 959 ali nam pišete na naslov branko.jelar.sp@gmail.com. Veselimo se sodelovanja z vami pri zagotavljanju kakovostne krme za vaše živali ter prispevanju k trajnostnemu kmetovanju.


Slama - naraven, vsestranski in ekološko prijazen vir krme za zadovoljstvo in zdravje vaših živali.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page